De politie handelt op basis van de Politiewet. Artikel 3 Politiewet beschrijft deze taken. Specifiek heeft de politie de volgende kerntaken:
- Voor veiligheid zorgen (voor iedereen in Nederland)
- Criminaliteit voorkomen en bestrijden
- De openbare orde bewaken
- Strafbare feiten opsporen
- Hulp verlenen bij nood
- Uitvoeren van politietaken voor justitie
Het toezicht op het verkopen of toedienen van bedwelmende drank aan iemand in kennelijke staat van dronkenschap (artikel 252 WvSr) valt ook onder de verantwoordelijkheid van de politie, net als de aanpak van overtredingen in relatie tot alcoholgebruik. Bij daadwerkelijke verstoring van de openbare orde kunnen op grond van artikel 3 van de Politiewet bevelen tot verwijdering van personen worden gegeven.
Om de handhaving op dronkenschap en doorschenken tot een succes te maken, is samenwerking tussen BOA’s en politieagenten gewenst. Mogelijke samenwerkingen zijn:
- De politie kan meedenken met het opstellen en het uitvoeren van de handhavingsstrategie;
- De politie en BOA’s kunnen controles met elkaar afstemmen;
- De politie en BOA’s kunnen signalen en meldingen met elkaar uitwisselen;
- De politie kan bijdragen aan de veiligheid van de BOA’s.
4.3.1 Controles afstemmen met politie
In de pilot ‘Decentraal Toezicht DHW' wordt geconcludeerd dat het waardevol is als met de politie wordt afgesproken dat BOA’s die controles gaan houden (buiten kantoortijden) dit melden bij de politie. Dit draagt bij aan een veiligere werkomgeving, doordat politie en BOA’s elkaar kunnen bijstaan als de situatie daarom vraagt. Ook is het een goed idee om de horecacontroles met politieteams af te stemmen. Een bezoek van gemeentelijke BOA’s vlak na een politiecontrole zal immers niet altijd goed vallen. In het ideale geval vinden er gezamenlijke projecten plaats, bijvoorbeeld in de vorm van integrale horecacontroles of de afspraak dat de politie toezicht houdt op hangplekken waar ook gedronken wordt.
4.3.2 Signalen en meldingen uitwisselen
Als een BOA zijn geconstateerde feiten met betrekking tot dronkenschap en doorschenken met de politie deelt, kan dit een teken zijn om vaker samen op te treden. Een BOA kan ook de identiteitsgegevens van een persoon in kennelijke staat van dronkenschap met de politie delen. Deze kan de politie gebruiken om op te treden tegen overlast. In sommige gemeenten is bovendien in het handhavingsplan opgenomen dat de politie zo spoedig mogelijk na een incident de afdeling Toezicht en Handhaving alle relevante informatie aanlevert. Op basis hiervan kan de burgemeester vervolgens een passende bestuurlijke maatregel nemen.
Gemeente Amersfoort
Sinds 2013 maken BOA’s en agenten in gemeente Amersfoort gebruik van camerabeelden. De BOA’s dragen de beelden over aan de politie, zodat de politie een confrontatiegesprek kan voeren met jongeren en hun ouders. Deze methode heet 'De Confrontatie' en is ontwikkeld door het CCV. Trimbos-Instituut onderzocht de effecten van deze politie-interventie.